2020. június 3., szerda

Katolikus hittan, Szent szerzetesek


Katolikus hittan
2020. június 3.
4.b osztály
Szent szerzetesek
Ki a szerzetes?
Olyan férfiakat és nőket nevezünk szerzeteseknek, akiket Isten a különleges, szoros követésére hívott, ezért nem alapítanak családot, hanem közösségben élve, a közösségük szabályait (regulát) követve élnek, fogadalmat tesznek az evangéliumi tanácsokra (szegénység, tisztaság, engedelmesség). Általában rendi ruhát (habitust) viselnek. Több helyen (nálunk is) szokás rendi nevet adni a beöltözéskor.
 Szent Benedek
Az európai szerzetesség atyja, a szerzetesrend (Bencés Rend), amit alapított, 1500 éve fennáll.
Tk. 176-177. oldal
Assisi Szent Ferenc
A világ egyik leghíresebb szentje, több film is készült róla. Az olasz származású fiatalember a szegénységet választotta és sokakat térített vissza Istenhez. Testén viselte Jézus sebeit. Szerzetesrendje több ágra vált szét: Ferences szerzetesek, Minoriták, Kapucínusok. Rendje női ágát lelki társa, Assisi Szent Klára alapította, ma is vannak klarissza apácák és sok más női ága is létezik a rendnek. Pl. Szent Ferenc Kisnővérei, Ferences Betegápoló Nővérek, Szent Ferenc Szegénygondozó Nővérei, stb.
Tk. 180-181. old.
Szent Domonkos
Szent Ferenc kortársa, spanyol pap, aki sokat dolgozott azon, hogy megszűnjön a tévtanítás az Egyházban. Vándorprédikátorként, szegényen hirdette Jézust. Az ő rendje a Prédikátorok Rendje, azaz Domonkos Rend. (Közelről is ismeritek 😊) 800 éve egységesen működik. Őt nem találod meg a könyvben, ezért mesét küldök róla.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése