2020. május 13., szerda

Katolikus hittan, Mária-ünnepek


Katolikus hittan
2020. május 13.
4.b osztály
Mária-ünnepek
Máriát választotta ki Isten, hogy az Ő Szent Fia, Jézus édesanyja legyen.
Mária Názáretben él és Józsefnek, az ácsnak volt a menyasszonya, mikor Gábor angyal megjelent neki és beavatta Isten tervébe. Ma is megvan az a barlangszoba, ahol ez történt. Izraelben, Názáretben egy hatalmas templomot építettek rá.
Az angyali üdvözlet után Mária meglátogatta rokonát, Erzsébetet, aki idős kora ellenére szintén gyermeket várt. Erzsébet fia lett Keresztelő Szent János.
Mária Betlehemben hozta világra Jézust, ezt ünnepeljük karácsonykor.  Betlehemből a gonosz Heródes király elől Egyiptomba menekültek, majd a veszély elmúltával hazaköltöztek Názáretbe. Jézus ott nevelkedett, Mária gondoskodott róla, József, a nevelőapja megtanította az ácsmesterségre. Jézus a többi zsidó kisfiúval együtt járt a zsinagógába, ahol a rabbi tanította őket írni, olvasni, az Isten tiszteletére és a törvényekre.
Mikor Jézus felnőtt és tanítani kezdett, Mária gyakran vele volt. Ott volt például a kánai menyegzőn, ahol Jézus először tett csodát. Jézussal volt akkor is, amikor a Golgotán keresztre feszítették. Akkor Jézus mindannyiónkat Máriára bízott, Ő lett a mi Égi Édesanyánk. 
Máriát Isten kezdettől fogva megőrizte minden bűntől. Ő a legtisztább lelkű ember.
Máriát Jézus testestől-lelkestől vette fel a mennybe, megkoronázta, és Mária azóta is közbenjár, imádkozik értünk. Máriához szól az „Üdvözlégy Mária” kezdetű imádság.
Nézd meg ezt a két mesét, segít megérteni a mai témát :

 Máriának nagyon sok ünnepe van az év során. Vannak köztük főünnepek, például Gyümölcsoltó Boldogasszony, amikor az angyali üdvözletet ünnepeljük, pontosan 9 hónappal karácsony előtt. Vagy Nagyboldogasszony (aug. 15.), amikor a Szűzanya mennybevételét ünnepeljük, vagy Szűz Mária, Isten Anyja főünnepe (jan.). Az utóbbi 2 parancsolt főünnep, ami azt jelenti, hogy akkor is szentmisével kell ünnepelnie a híveknek, ha nem vasárnapra esik. (persze nem járvány idején…)
AZ év során 2 hónapot is a Szűzanyának szentelünk: október a rózsafüzér hónapja, májusban pedig litániát szoktak imádkozni a Szűzanyához. Minden szombat a Szűzanya napja.
Olvasd el a Tk. 130. oldalát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése