2020. május 20., szerda

Katolikus hittan, Példaképeink a szentek


Katolikus hittan
2020. május 20.
4.b osztály
Példaképeink a szentek
Tk. 144. oldal
Őrangyalaink és védőszentjeink vigyáznak ránk.
Minden megkeresztelt embernek van védőszentje. Akár több is, ha több keresztneve van. Védőszentet kapunk a bérmáláskor is, sőt, mi nővérek akkor is, amikor beöltözünk, megkapjuk a szerzetesi ruhát és egy rendi védőszentet.
De lehet valakinek védőszentje pl. a nemzete szerint (a magyar szentek mind védőszentjeink), foglalkozása szerint (pl. Szent József az ácsoké, Boldog Batthyány-Strattmann László a szemészeké, Szent Maximilián Kolbe az újságíróké, stb.) és még nagyon sokféleképpen. Aki jól ismeri a szenteket, az tudja, kihez forduljon egy betegségben, egy nehéz ügyben, stb. De választhatsz is magadnak kedvenc szentet, lehet mennyei barátságokat kötni. Ilyen számomra Boldog Brenner János vértanú pap, akivel összeköt a származási helyem és a keresztelési templom is. 
A szenteket nagyonis érdekli, mi van velünk. Egyrészt példaképek számunkra, másrészt szívesen közbenjárnak, imádkoznak értünk.
Vannak a szentek között szegény származásúak, királyok, gyerekek, papok, olyanok, akik bűnös életből tértek meg, színes bőrűek, szerzetesek, családanyák és családapák. Van köztük, aki festőművész volt, aki sportolni szeretett, aki tudós volt, vagy épp nagyon nehezen ment neki a tanulás.
Neked ki a védőszented?
Melyik szent szimpatikus?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése