2020. március 15., vasárnap

Hogyan tanuljunk otthon


Mire érdemes odafigyelni, amikor nekiülsz, illetve néhány technika, amivel feldobhatod a tanulási folyamatot.

1. Levegő, fény, kényelem
Még mielőtt elkezded a tanulást, érdemes röviden rákészülni. Az előkészületek sokkal fontosabbak lehetnek, mint gondolnád. Az agyad jobban működik, frissebb vagy, ha megfelelő annak oxigénellátása. Ennek érdekében nyiss ablakot, de legalább rövid ideig szellőztess a helyiségben, ahol tanulni fogsz. A szemed épségének megőrzése érdekében olvasáshoz, tanuláshoz egyaránt legyenek megfelelő fényviszonyok, világos szoba, vagy megfelelő megvilágítás, semmiképp ne dolgozz félhomályban! Készítsd elő a szükséges felszerelést, eszközöket! (hegyes ceruza, radír, vonalzó) Padrend J
Az is fontos, hogy lehetőleg egyenes háttal, kényelmes ülő helyzetben végezd a munkát, pláne, ha hosszabb ideig tart a feladat elvégzése.
2. Kiegyensúlyozott energia- és folyadékbevitel
A tanulással sok energiát éget a szervezeted, ezért mindig gondolj a megfelelő étkezésre. Igyál sokat tanulás előtt és közben is. Elsősorban vizet fogyassz! Magas vitamin-, nyomelem- és folyadéktartalma, illetve alacsony kalóriatartalma miatt, szuper tanulást segítő nasi lehet a répa és alma, egy kis dióval, egyéb magvakkal kombinálva.
3. Sorrend felállítása, időterv készítése
A megfelelő körülmények megteremtése után jöhet a valódi tanulás. Ahogy az iskolában is szoktuk, állítsd fel a tanulás sorrendjét (szóbeli – írásbeli, könnyebb – nehezebb), majd készíts hozzá időtervet! Ez megkönnyíti, hogy ne húzódjon el a feladatok elvégzése, könnyebben tartod a kitűzött célt. Hasznos lehet a szokásos „Észkerék kapcsolónk” (nagymozgások, végtelen nyolcas, gondolkodó sapka)
Célszerű az elküldött feladatokat a leckefüzetbe felírni és ott jelölni, ha elkészültél velük. Mindig végezz ellenőrzést, mielőtt kipipálod, hogy elkészültél!
4. Váltott ütem – tanulás, pihenés
Választhatod ezt is:
Egy egyedi tanulási technika, amikor 25 percig feszült figyelmet fordítasz a feladatra, majd egy 10 perces pihenőt tartasz. A technika lényege, hogy nem kell sokáig összpontosítani, de abban a 25 percben tényleg nincs telefon, tablet, számítógép. Minden zavaró tényezőt ki kell zárni, és csak a feladatra koncentrálva, a lehető legnagyobb hatékonyságra törekedni. Ez a technika igényel egy kis elhatározást, de aki gyakorolja, az gyorsan megtapasztalhatja előnyeit.
5. Torna
A pihenőidőben érdemes felállni, 2 óránál több egy helyben ülés már jelentős megterhelést jelent a váz- izom rendszerre. Ilyenkor számtalan lazító, vagy felpezsdítő gyakorlatot végezhetünk, mint például: fej-és vállkörzés, karkörzés, az izületek és vérkeringés felpezsdítésére térdhajlítás és nyújtás, csípőkörzés. Érdemes az ujjainkat és csuklónkat is átmozgatni körzéssel, előre- és hátrafeszítéssel. Hatékony lehet még az ellentétes végtagok egymáshoz közelítése, mint jobb könyök bal térd, és fordítva, illetve nyújtott végtagokkal jobb kéz bal láb közelítése és fordítva. Ezzel a gyakorlattal a jobb és bal agyfélteke stimulálódik, összhangba kerül, így a tanulás is jobban megy majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése