2020. március 15., vasárnap

Olvasás


1. feladat: Nézzétek meg az alábbi linken elérhető videót  Petőfi Sándor életéről!
Néhány kifejezés magyarázata:
"Félvállról vette a tanulást" = Csak félig, nem teljes erőbedobással tanult. Rokonértelmű kifejezései (szinonimái): elhanyagol, ellazsál
"Neheztelt rá" = haragudott rá, hibáztatta, amiért nem tanult rendesen.
"Pesti Divatlap" = Pesten megjelenő hetilap volt 1844 és 1848 között. Főleg a társasági élettel, a szépirodalommal (versekkel, elbeszélésekkel és képzőművészettel ( rajzokkal, festményekkel) foglalkozott. 
    
2. kép: Petőfi Sándor elbeszélő költeményének, a Pesti Divatlapban megjelent első kiadásának, címképe
"cenzúra"=  Írások megjelenésének, gondolatok, vélemények kimondásának ellenőrzése, engedélyezése, vagy tiltása a hatóságok részéről.  
"realizmus",  realista = valósághű, élethű, valós, életszerű

2. feladat: Petőfi életéről szerzett ismeretek gyakorlása:
3. feladat: Végezzétek el a feladatot : egészítsétek ki a hiányos szöveget, majd alul a BEKÜLDÉS gombra kattintva ellenőrizzétek a megoldást! Ha hiba van, javítsátok!
Ezután  nyissátok ki az olvasás füzetet! Kék vonal alatt hagyjatok ki egy üres sort, majd írjátok fel címnek: Petőfi Sándor. Újra üresen marad egy sor.
Alá TOLLAL másoljátok le a kiegészített szöveget! FIGYELEM!! A második mondat vége így helyes: (...), anyja Hrúz Mária. Ne írjátok oda az "a" névelőt! (Személynevek elé nem írunk határozott névelőt!)
4. Tanulmányozzátok át figyelmesen az alábbi linken elérhető oldalt, majd olvassátok el újra az olvasókönyv112-113. oldalán található Petőfi naplójából való részletet!

5. Oldjátok meg az olvasás mf.  54./3. feladatát!

Remélem mindenki jól érezte magát a feladatok elvégzése közben! Tudom, hogy ügyesek voltatok!
Pihenjetek, mozogjatok, egyetek, igyatok!   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése